Slaap als een Roos

Swipe to the left
Slaap als een Roos
Door Sunwarrior Nederland 12 december 2018 545 keer bekeken Geen reacties

Slaap Als een Roos. Hoe Je Consistent Beter Slaapt

Welterusten; slaap zacht... Je hebt slaap nodig, maar met de voortdurende eisen van het leven, dachten we dat wel je een paar tips zou kunnen gebruiken om consistent beter te slapen!

Tegenwoordig zijn onze levens vaak zo druk, gevuld en volgepland, dat het geen wonder is dat één op de drie volwassenen niet genoeg slaap krijgt. Hoewel voldoende slaap van persoon tot persoon kan variëren, hebben volwassenen per nacht gemiddeld 7 tot 9 uur goede slaapkwaliteit nodig. We kennen allemaal het belang van een goede nachtrust, maar weinig mensen krijgen consistent de benodigde of optimale hoeveelheid slaap. Met enkele eenvoudige aanpassingen of focus op bepaalde gewoonten, kun je dichter in de buurt komen van een consistente, optimale nachtrust.

Vind je Balans

Je lichaam heeft een natuurlijk slaap-waakritme en als je je houdt aan deze natuurlijke balans, zul je de beste nachtrust ervaren. Als je niet consistent bent in je slaaproutine, slaaptijd, duur, enzovoort, wordt het natuurlijke ritme van je lichaam (ofwel het circadiane ritme) verstoord, wat ook leidt tot verstoorde slaap. Er zijn stappen die je kunt nemen om een gebalanceerd slaapritme te behouden.

 • Ga op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, zelfs in het weekend of in je vakantie
 • Slaap niet uit, zelfs als je planning dit toelaat
 • Doe niet te veel dutjes (te veel slapen overdag kan je ritme 's nachts verstoren)

Wees je Bewust van je Omgeving

De omgeving waarin je jezelf bevindt, kan veel invloed hebben op ofwel het aanmoedigen van je lichaam om te worden gestimuleerd of om juist kalm en ontspannen te zijn. Begin je lichaam klaar te maken voor rust en slaap door de lampen te dimmen of uit te doen, rustgevende geluiden af te spelen en direct voor het slapengaan geen tv of naar heldere beeldschermen te kijken. Creëer een omgeving om je heen die rust, ontspanning en kalmte bevordert.

Vermijd Prikkels in de Avond

Alle prikkelende activiteiten of voedingswaren kunnen je slaap-waakritme verstoren en je een ongerust gevoel geven.

 • Koffie
 • Thee met cafeïne
 • Energiedranken
 • Bewerkte chocolade
 • Bewerkte suiker of koolhydraten
 • Frisdrank
 • Alcohol
 • Intensief sporten
 • Enge of spannende tv-programma's of gebeurtenissen

Het is niet alleen belangrijk om te overwegen wat je eet (of niet eet), maar ook wanneer. Het eten van een maaltijd, vooral een zware maaltijd, vlak voor het slapengaan kan je vermogen tot een goede nachtrust verstoren, terwijl je lichaam bezig is om het voedsel te verteren.

Focus op Natuurlijk Kalmerende Activiteiten of Voedingsmiddelen

 • Kamillethee
 • Lavendelthee, -extract of -olie
 • Een ontspannend bad
 • Yoga of stretchen
 • Gefocuste ademhaling
 • Meditatie
 • In een dagboek schrijven
 • Lezen

Zorg voor Routine

Het uitvoeren van een bedtijdritueel helpt zowel het lichaam als de geest voor te bereiden op slaap. Het kan je helpen om in je slaap-waakritme te komen en je lichaam te laten weten dat het tijd is om zich voor te bereiden op rust. Er is geen goede of foute routine, maar alle activiteiten die je helpen je voor te bereiden op je slaap, zoals je gezicht wassen, tanden poetsen, douchen, rekken of mediteren.

Speel Rustgevende Geluiden af

Het afspelen van rustgevende geluiden voordat of terwijl je slaapt, kan een diepere, meer rustgevende slaap bevorderen. Deze geluiden kunnen variëren, maar populaire geluiden zijn het geluid van de zee, een briesje, fluit- of pianomuziek, of iets vergelijkbaars.

Maak een Lijst

Het maken van een to-do lijst, of het opschrijven van alle andere dingen die je bezighouden, kan helpen je geest rust te geven en helpt voorkomen dat je in bed gaat nadenken over de dingen die je moet doen of dat je gaat stressen dat je ze misschien vergeet.

Meerdere Wekkers

Als je vroeg op moet en bang bent dat je door je wekker heen slaapt, kan het zetten van meerdere wekkers je helpen er zeker van te zijn dat je op tijd wakker wordt, waardoor je je kunt concentreren op ontspanning en een diepe en rustgevende nachtrust krijgt.

Maak Jezelf Moe

Hoewel te intensief sporten vlak voor het slapengaan ertoe kan leiden dat je te overprikkeld bent voor een goede nachtrust, kan lichte tot matige lichaamsbeweging je lichaam moe maken en klaarmaken voor een goede nachtrust. Als je geen zin hebt om te sporten, kan even lekker zweten in de sauna voor je naar bed gaat je ook helpen een goede nachtrust te krijgen.

Hoewel we allemaal uniek en verschillend zijn, hebben we allemaal behoefte aan een optimale nachtrust. Het beste wat je kunt doen om jezelf te helpen bij het krijgen van een consequent noodzakelijke nachtrust, is het opstellen van een geïndividualiseerd slaapschema en -routine. Er bestaan andere hulpmiddelen die nuttig zijn, zoals meditatie of een ontspannend bad, wat je kan helpen om in dit schema te komen en consistent de best mogelijke nachtrust te krijgen!

Supplementen voor slaap en ontspanning

Er zijn ook supplementen die kunnen helpen om beter te slapen, zoals valeriaan, GABA of L-Theanine. Bij Unlimited Health kun je nu diverse mooie producten voor een betere slaap aanschaffen met korting! Gebruik hiervoor de kortingscode: Slaap2018 en vul deze in bij het afrekenen.

Sleep Away