Witte bloem: hedendaags vergif?

25 oktober 2022 Edited 1 december 2022 5605 view(s)
Witte bloem: hedendaags vergif?

Wellicht is het verstandig om je bloemgebruik te heroverwegen. Wanneer je de volgende keer in de supermarkt komt voor witte bloem kun je misschien beter kiezen voor een gezond alternatief.

Inmiddels hebben we het al vaker gehoord: witte bloem en producten die ermee zijn gemaakt, zijn slecht voor onze gezondheid. Maar waarom precies? Nou, er zijn eigenlijk een aantal redenen waarom witte bloem schadelijk is voor onze gezondheid. Dit maakt het een belangrijk ingrediënt om te vermijden. Hoewel de vergelijking van witte bloem met vergif misschien extreem klinkt, ligt dit niet heel ver van de waarheid. Al in 1919 oordeelde de Federale Rechtbank van Missouri dat witte bloem ongeschikt was voor menselijke consumptie. Jaren later werd deze verklaring teruggedraaid, mede dankzij de FDA (Food and Drug Administration) en vanwege politieke redenen.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste redenen waarom geraffineerde witte bloem in wezen gevaarlijk is voor ons lichaam.

Het is in principe suiker

Witte bloem is op een manier verwerkt en geraffineerd dat het in feite dezelfde reactie in het lichaam creëert als witte, geraffineerde suiker. Witte bloem wordt snel en eenvoudig in het lichaam afgebroken tot simpele suikerglucose, waardoor het de bloedsuikerspiegel snel verhoogt. Aangezien witte bloem hetzelfde snelle effect heeft op bloedsuiker als echte suiker, kan elk voedsel dat wordt gemaakt met witte bloem in wezen als voedsel met suiker worden beschouwd.

Geen voedingswaarde

Witte bloem is zo sterk verwerkt en geraffineerd dat het haast geen voedingswaarde meer heeft. Na het verwerken voegen sommige bedrijven voedingsstoffen van lage kwaliteit toe om het gezonder te maken. Echter, het deel van de tarwe dat wordt verwijderd om witte bloem te maken is juist waarin de meeste voedingsstoffen zich bevinden, inclusief de vezels.

Onttrekt voedingsstoffen

Niet alleen heeft verwerkte witte bloem geen voedingswaarde voor het lichaam, het onttrekt zelfs voedingsstoffen uit het lichaam! Met andere woorden, wanneer we dit ingrediënt gebruiken, vullen we geen voedingsstoffen aan maar putten we ze juist uit. Dit kan leiden tot grote gezondheidsproblemen, verlangen naar meer voedsel en een gebrek aan verzadiging.

Bevat geen macro's

Witte bloem kan geen bouwstenen leveren met macronutriënten, waaronder gezonde vetten en eiwitten. Het voedt het lichaam alleen met bewerkte koolhydraten.

Tarwebron

Veel moderne witte bloem is gemaakt van genetisch gemodificeerd tarwe dat behandeld is met fungiciden, pesticiden en insecticiden. Vervolgens wordt de tarwe nog eens bewerkt met ongeveer 60 verschillende chemicaliën. Buiten het feit dat je er geen voedingsstoffen uit haalt, belast je je lichaam met meer dan 60 chemicaliën. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de pesticiden en andere chemicaliën die worden gebruikt voor de groei van tarwe!

Bevat kaliumbromaat

Zodra de tarwe is geraffineerd en alle natuurlijke (en voedzame) lagen zijn verwijderd, wordt het meel gebleekt, geconserveerd en gerijpt met chloordioxide. Vervolgens gaat de producent nog een stapje verder door krijt, aluin en ammoniumcarbonaat toe te voegen om de smaak en het uiterlijk te verbeteren. Alsof dit nog niet genoeg is, worden dan het anti-zoutmiddel sorbitaan mono-saturate én kaliumbromaat toegevoegd. Kaliumbromaat is een zeer sterk kankerverwekkend middel. Het fungeert als een oxidatiemiddel en richt veel schade aan in onze cellen. Interessant feit is dat kaliumbromaat zo schadelijk is, dat het sinds 1994 verboden is in de meeste ontwikkelde landen, waaronder Europa, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Omdat kaliumbromaat 'verkookt' tijdens het bakproces is het in de VS niet verboden. Natuurlijk, niet alle producenten en bakkers maken gebruik van dit potentieel schadelijk proces. Controleer echter altijd de ingrediëntenlijst op de aanwezigheid van kaliumbromaat.

Bevat alloxaan

Witte, bewerkte bloem bevat een stof genaamd alloxaan. Dit ingrediënt wordt van nature niet aangetroffen in tarwe, maar wordt toegevoegd om witbrood haar frisse en aantrekkelijke uitstraling te geven. Alloxaan brengt echter significante en ernstige hoeveelheden schade aan de alvleesklier aan. Hoewel (hoge doses) vitamine E tot op zekere hoogte kunnen helpen met de bescherming tegen schade door alloxaan, wordt alle vitamine E uit de tarwe verwijderd tijdens het bewerken.

Ontstekingsbevorderend

Naast alle bewerkingen, gebrek aan voedingsstoffen, chemicaliën en synthetische additieven werkt dit ingrediënt ook nog eens ontstekingsbevorderend. Dit kan leiden tot een groot aantal gezondheidsproblemen, waaronder diabetes, kanker, obesitas, depressie, angst, slaapproblemen, gewrichtsproblemen, artritis, vermoeidheid, hartziekten en spijsverteringsproblemen.

Verslavend

Omdat witte bloem zoveel tekortkomingen en stoornissen in het lichaam veroorzaakt, kan het leiden tot verlangen naar bepaalde voedingsmiddelen, verhoogde eetlust en verslaving. Dit komt vooral doordat witte bloem voedingsstoffen uit het lichaam onttrekt, waardoor tekorten ontstaan. Wanneer dit gebeurt, verlangt het lichaam wanhopig naar meer voedingsstoffen. Voor degenen die geen goede dieetbalans hebben wordt, in een poging om de ontbrekende voedingsstoffen te verkrijgen, deze drang omgezet in een verlangen naar bepaalde voedingsmiddelen. Dit betekent dat mensen meer (ongezond) voedsel zullen eten, zullen aankomen en ongezonder zullen leven.

Denk dus goed na voor je weer producten met witte bloem gebruikt.

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Your email address will not be published