7 Gezondheidsvoordelen van collageen

Swipe to the left
7 Gezondheidsvoordelen van collageen
Door Sunwarrior 5 november 2019 1669 keer bekeken Geen reacties

Je kent waarschijnlijk collageen vanwege zijn huidverfraaiende eigenschappen, maar wist je ook wat de gezondheidsvoordelen zijn?

Je ziet collageen in huidverzorgingsproducten en in poeders die een gladde, vollere en rimpelvrije huid beloven, maar collageen wordt voor zoveel meer gebruikt dan alleen je huid er jeugdig uit te laten zien.

Collageen is de grootste eiwitbron in je lichaam. Het is noodzakelijk voor het goed functioneren van je cellen, organen, spieren en weefsels.

WAT IS COLLAGEEN?

Dit eiwit is het meest voorkomende en meest vitale eiwit voor je lichaam. Collageen wordt beschouwd als een complex eiwit. Het bestaat eigenlijk uit 19 verschillende aminozuren. En het maakt 30% uit van alle eiwitten in je lichaam.

Collageen zit overal in je lichaam:

90% van je sclera
80% van je pezen
75% van je huid
60% van je kraakbeen
30% van je botten
1 - 10% van je spiermassa

Het functioneert in wezen als lijm voor je hele lichaam. Het bindt en ondersteunt de structuur van je huid, spierweefsel, botten en pezen. Zelfs het woord collageen komt van het Griekse woord "kólla" en het Franse achtervoegsel "- gen". Het woord vertaalt zich letterlijk als het produceren van lijm.

Dit lijmachtige eiwit is vooral geconcentreerd in de extracellulaire matrix of de ECM. De ECM fungeert in feite als een ondersteuningssysteem vergelijkbaar met het idee van een net dat de cellen bij elkaar houdt. Het is ook verantwoordelijk voor het verzenden van signalen om ontstekingen te verminderen en beschadigde cellen te repareren.

Er zijn 16 verschillende soorten collageen in je lichaam. Het grootste deel van collageen bestaat echter uit het eerste type.

Je lichaam is ontworpen om zijn eigen collageen te maken wanneer het alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft. Dit vermogen begint echter af te nemen naarmate je ouder wordt.

Rond de leeftijd van 35 begint je collageenproductie te vertragen. Zodra je 40 bent, vermindert je collageen sneller dan je lichaam het kan produceren. Op 60-jarige leeftijd is meer dan de helft van het collageen in je lichaam verdwenen.

Je kunt meer voeding eten met collageen en collageenpeptide supplementen nemen om dit proces te vertragen. Collageensupplementen zijn essentieel voor ons naarmate we ouder worden en zelfs terwijl we jong zijn, omdat collageen verantwoordelijk is voor het functioneren van zoveel delen van het lichaam.

DE VOORDELEN VAN COLLAGEEN VOOR JE GEZONDHEID

1. Collageen voor je huid

Collageen is waarschijnlijk het meest bekend om je huid er jong en jeugdig uit te laten zien. Het werd eigenlijk gebruikt als injecties om fijne lijntjes en rimpels in te vullen voor plastische chirurgie. De voordelen van injecties zijn van korte duur, dus nu wordt het eigenlijk aanbevolen om collageen in te nemen om de volledige voordelen te krijgen.

Je hebt misschien ook verschillende huidverzorgingsproductlijnen gezien met collageen in de ingrediënten. Het collageen in deze producten helpt je huid niet veel. De moleculen van huidverzorgingsproducten zijn eigenlijk te groot om door je huid te worden opgenomen en gebruikt. Dat is de reden waarom collageen eten de beste manier is om je huid te verfraaien.

Een recente dubbelblinde studie zag dat bij het observeren van een groep mensen die collageenpeptiden gebruikten, hun huidelasticiteit en huidvocht een significante verbetering vertoonden. Oudere vrouwen lieten de beste resultaten zien, omdat hun lichaam op zichzelf onvoldoende collageen produceert.

2. Collageen voor je gewrichten

Je hoeft geen artritis te hebben of een atleet te zijn om gewrichtspijn te ervaren. Gezonde gewrichten zijn essentieel om ons lichaam mobiel te houden. Collageen kan pijn in de knie en gewrichten verlichten omdat het werkt als olie op een geroest mechanisme.

Collageen bestaat uit de aminozuren glycine en proline. Deze zuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen, verminderen op natuurlijke wijze gewrichtspijn en verlichten stijfheid in je gewrichten.

3. Collageen voor een lekkende darm

Om je darmen te herstellen, kun je collageen nemen. Je darmwand bestaat uit microscopische plooien die villi worden genoemd. Deze plooien zijn gemaakt van collageen. Collageen sluit die lekken af ​​om je darmen gezond te houden en je in staat te stellen meer van de vitale voedingsstoffen uit voeding op te nemen.

Collageen kan ook helpen om de symptomen te verminderen van mensen met andere gastro-intestinale problemen zoals IBS, acid reflux, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

4. Collageen voor je hersenen

Hogere niveaus van collageen VI kunnen je beschermen tegen de ziekte van Alzheimer. Collageen beschermt de hersenen tegen amyloïde-bèta-eiwitten. Aangenomen wordt dat deze eiwitten één van de oorzaken zijn van de ziekte van Alzheimer.

Onderzoek toont aan dat een tekort aan collageen VI leidt tot spontane celdood, hogere mate van oxidatieve stress, verminderde motorische en geheugentaakprestaties en verhoogde neurotoxiciteit.

5. Collageen voor hartziekten

Collageen kan je cholesterolgehalte verlagen. Het is ook in staat om de opbouw van plaque in je slagaders te voorkomen, wat een hartaanval en beroerte voorkomt.

Een recente studie toonde aan dat wanneer mensen gedurende zes maanden tweemaal daags collageen kregen, er een substantiële afname van hun cholesterolratio was. Collageen verminderde ook de opbouw van plaque in hun slagaders.

6. Collageen voor sterke botten

Als je denkt aan de gezondheid van de botten, denk je waarschijnlijk aan calcium. Calcium is echter niet het enige aspect van gezonde botten. Meer dan 1/3 van onze botten bestaat uit collageen. In feite zit er meer collageen in je botten dan calcium.

De cellen van je bot worden altijd vernieuwd. Collageen voedt botcreërende cellen die osteoblasten worden genoemd. Deze cellen helpen osteoporose voorkomen. Hoe meer collageen in je bloedbaan, hoe beter je botdichtheid zal zijn.

7. Collageen voor de juiste leverfunctie

De lever wordt gebruikt om je lichaam te ontgiften. Glycine, een aminozuur in collageen, helpt je lever te ondersteunen. Het kan helpen schade aan de lever te verminderen als je voedingsmiddelen en dranken consumeert die je lever onder druk zetten, zoals alcohol.

Eén studie toont aan dat glycine werkt om leverschade, veroorzaakt door hypoxia-reoxygenatie, te voorkomen en alcoholisch leverletsel te verminderen.

VOEDSELBRONNEN VAN COLLAGEEN

Je hebt misschien alleen aan collageen gedacht als een pil, poeder of bottenbouillon die afkomstig is van dieren. Maar je kunt collageen aanvullen, zelfs als je veganistisch of vegetarisch bent of als je je inname van dierlijke producten wilt verminderen, door voedingsmiddelen te eten met de aminozuren glycine en proline.

Deze aminozuren zijn wat je lichaam nodig heeft om collageen te maken. Zowel glycine als proline zijn voorwaardelijke aminozuren. Met andere woorden, als de omstandigheden in het lichaam uitstekend zijn, kan het lichaam ze maken.

Maar vaker, vanwege de stressvolle levens die de meesten van ons leiden, moeten we deze aminozuren uit ons voedsel halen:

Voedselbronnen van glycine:

 • Bananen
 • Bonen
 • Pompoen
 • Kiwi
 • Boerenkool
 • Spinazie
 • Kool
 • Komkommer

Voedselbronnen van proline:

 • Bonen
 • Asperges
 • Tempeh
 • Bieslook
 • Boekweit
 • Alfalfa kiemen

Glycine en proline zijn niet de enige voedingsstoffen die jelichaam nodig heeft om collageen te produceren. Je lichaam heeft ook voldoende vitamine C nodig. Vitamine C zit in veel groenten en fruit zoals aardbeien, sinaasappels en rode paprika.

Naast vitamine C is lysine een aminozuur dat voorkomt in eiwitten en dat essentieel is voor de collageensynthese. Het wordt in grotere hoeveelheden in bonen, linzen, tempeh en quinoa gevonden.

Voor sommigen lijkt het ingewikkeld en moeilijk om ervoor te zorgen dat je genoeg van al deze voedingsmiddelen eet, als je niet gewend bent aan een zeer gevarieerd dieet. De eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat je lichaam heeft wat het nodig heeft om collageen te produceren, is door een collageenpeptide supplement te nemen.

COLLAGEEN SUPPLEMENTEN

Niet alle collageensupplementen zijn hetzelfde. Veganistische collageenpeptide-bouwers verschillen sterk van op dieren gebaseerde collageenpoeders.

Zelfs als je een dierlijk collageensupplement neemt, betekent dit niet dat je lichaam het eiwit zal absorberen. Zonder voldoende vitamine C verliest je lichaam collageen snel. Vitamine C is zo belangrijk voor je wanneer je het collageen in je lichaam wilt opbouwen of onderhouden.

Sunwarrior Biologische Collagen Building Protein Peptides bevat alle ingrediënten die je lichaam nodig heeft om zijn eigen collageen op te bouwen. Dit is geen extern collageen dat van een dier in je lichaam komt. In plaats daarvan verhoogt een collageenbouwer op natuurlijke wijze de productie van collageen door jouw lichaam.

Sunwarrior's collageenpeptidepoeder bevat:

 • Vitamine C
 • Silica van bamboe
 • Duindoorn
 • Rijstpeptiden
 • Hyaluronzuur
 • Tremella paddenstoelen
 • Biotine
 • Mineralen en sporenelementen
 • Spirulina
 • Groene bladgroenten

Al deze ingrediënten werden geselecteerd voor een specifiek doel. Duindoorn is een plant die 10 keer meer vitamine C dan een sinaasappel bevat. Rijstpeptiden werken om de celhydratatie te versterken, celdood en beschadiging te verminderen en houden de huid actief zacht en glad. Spirulina is één van de meest voedzame voedingsmiddelen op aarde. Meer dan 65% van zijn samenstelling is gemaakt van aminozuren. Hyaluronzuur verhoogt het collageen in je lichaam en maakt je huid zichtbaar jonger en meer gehydrateerd.

Een veganistische collageenbouwer is meestal ook veiliger voor je lichaam. Bottenbouillon en collageenproducten kunnen gemakkelijk gevaarlijke verontreinigingen bevatten zoals antibiotica, steroïden, insecticiden, parabenen en zware metalen. Met veganistische collageenpeptidepoeders hoef je dat risico niet te nemen. De supplementen van Sunwarrior zijn schoon en veilig omdat we producten wilden maken die we voor onszelf en ons gezin konden gebruiken. Om die reden is Sunwarrior altijd afkomstig van de beste plantaardige ingrediënten.