Wat zit er precies in je tandpasta?

25 oktober 2022 Edited 1 december 2022 8473 view(s)
Wat zit er precies in je tandpasta?

Wist je dat tandpasta vol zit met stoffen die schadelijk voor je kunnen zijn? Tenzij je het zelf maakt natuurlijk. Wij hebben het ideale recept voor je!

Is jouw immuunsysteem constant verzwakt? Heb je last van allergieën, acne rond de mond, een koortslip of schildklierproblemen? Misschien moet je eens goed kijken naar welke tandpasta je gebruikt.

Nu de wereld zich meer en meer bewust wordt van alle gifstoffen en chemicaliën in ons voedsel en hoe deze de gezondheid en fitheid van ons lichaam beïnvloeden, is het van wezenlijk belang dat we ons schoonheidsregime en de producten die we gebruiken onder de loep nemen. Dit zijn onder andere de crèmes, zeep, scrubs, shampoos en tandverzorgingsproducten die we dagelijks gebruiken. Giftige stoffen in dagelijkse schoonheids- en hygiëneproducten worden opgenomen in onze bloedbaan, waarna ze onze inwendige organen en hormonen langzaam aantasten. Dit is vergelijkbaar met gifstoffen uit onze omgeving en ons voedsel. De meeste tandverzorgingsproducten voor dagelijks gebruik bevatten gifstoffen die in verband zijn gebracht met allergische, neurologische en andere aandoeningen. Heb je ooit gekeken naar de ingrediënten in je tandpasta of mondwater? Een standaard tandpasta van een bekend merk bevat ingrediënten die bestaan uit zeer kleine moleculen die door de huid van de mond binnendringen en zich opbouwen in het zenuwstelsel, organen en weefsels.

Een goede hygiëne heeft duidelijk belangrijke voordelen om ons te beschermen tegen infecties. Echter, sommige chemicaliën in onze verzorgingsproducten (en schoonmaakproducten) kennen mogelijk meer risico's dan voordelen. Lees altijd de etiketten, zelfs op natuurlijke tandpasta. Vraag je altijd af wat de producten precies zijn en waar ze vandaan komen. Alles wat je in je mond stopt en op je huid smeert, beïnvloedt je gezondheid.

De samenstelling van tandpasta is afhankelijk van het type tandpasta en de fabrikant. Hier volgen enkele van de gevaarlijkste stoffen in populaire tandpasta’s van de bekende merken:

Natriumlaurylsulfaat

Natriumlaurylsulfaat is een schuimmiddel dat wordt gerelateerd aan kanker en ontwikkelings- en voortplantingstoxiciteit. Het kan ook mondzweren, koortslip en huid- en oogirritaties veroorzaken.

Triclosan

Triclosan is een conserverende en cosmetische biocide (chemische stof), ook wel bekend als een pesticide, dat wordt gerelateerd aan allergieën, endocriene verstoringen, hormonale onbalans en toxiciteit van het orgaansysteem.

FD&C Blue 1, D&C Yellow #10 en D&C Red #30

Synthetische en kunstmatige kleurstoffen geproduceerd uit petroleum- of koolteerbronnen en gerelateerd aan tumorgroei. Kunstmatige kleurstoffen worden ook gekoppeld aan ADD- en ADHD-symptomen.

Fluoride

Fluoride is één van de meer controversiële ingrediënten in tandpasta. Veel mensen die zich bewust zijn van hun gezondheid, en die proberen een bewuste natuurlijke levensstijl te leven, kiezen er vaak voor om geen tandpasta te gebruiken die fluoride bevat. Dit omdat zij geloven dat deze stof giftig is voor het lichaam. Ik stel voor dat je je eigen onderzoek over dit onderwerp doet, zodat je zelf alle informatie omtrent deze stof kunt leren en ontdekken. Als je fluoride gebruikt, spoel dan altijd goed je mond en vermijd inslikken.

Gehydrateerde Silica

Dit antiklontermiddel bioaccumuleert in mensen en dieren.

Polyethyleen

Dit is het meest voorkomende ingrediënt in plastic, maar wordt vaak aangetroffen in tandpasta.

Saccharine

Sacharine is een kunstmatige zoetstof en een suikervervanger op petroleumbasis die kankerverwekkend is.

Propyleenglycol

Propyleenglycol wordt gebruikt in antivries en om olieafval op te ruimen. Het werkt huidirriterend en wordt gerelateerd aan netelroos (galbulten).

Titaandioxide

Deze anorganische verbinding wordt gebruikt als een kleurstof in een reeks lichaamsverzorgingsproducten zoals zonnebrandmiddelen en make-up, maar ook in verf. Het wordt beschreven als een mogelijk kankerverwekkend middel voor de mens.

Xanthaangom

Xanthaangom is een verdikkingsmiddel afgeleid van bacteriën die groeien op maïs en tarwe dat mensen met voedselgevoeligheid kan beïnvloeden.

DIY Tandpasta

Dit makkelijke, fluoridevrije, niet-chemische recept voor een gezond gebit kan binnen enkele minuten worden bereid, maar gaat wel maanden mee. Hoewel deze tandpasta licht schurend is en geschikt is voor de meeste mensen, wordt de tandpasta niet aanbevolen voor mensen met gevoelige tanden.

Ingrediënten

Doe alle ingrediënten in een kom en klop krachtig om goed te mengen. Doe het mengsel vervolgens in een luchtdicht potje met deksel. Schep het op je tandenborstel en poets zoals gewoonlijk. Zelfgemaakte tandpasta kan 6 maanden of langer buiten de koelkast worden bewaard.

Opmerkingen
Laat een reactie achter
Your email address will not be published