Alles over Enzymen

Swipe to the left
Alles over Enzymen
Door Sunwarrior Nederland 13 juli 2018 1525 keer bekeken Geen reacties

Enzymen: wat het zijn en waarom waarom je ze nodig hebt. Deze beknopte en eenvoudige gids over enzymen en je verteringsproces geeft antwoord op al je vragen!

Wijlen caberatier Redd Foxx zei ooit "Op een dag zullen alle gezonde mensen zich behoorlijk stom voelen, wanneer ze in het ziekenhuis sterven aan niks." We leven in interessante tijden wat voeding betreft. Vandaag de dag is veel van ons voedsel bewerkt en ontwikkeld om vetvrij, suikervrij, cholesterolvrij en zoutloos te zijn. Maar de onbedoelde consequentie daarvan is dat dit voedsel ook vaak vrij is van vitamines, mineralen en enzymen, en daardoor eigenlijk geen voedingswaarde heeft.

Enzymen zijn een heel specifiek soort aminozuren of eiwitten die fungeren als katalysatoren en betrokken zijn bij vrijwel alle fysiologische processen in het lichaam. De overgrote meerderheid heeft wetenschappelijke namen waarvan het achtervoegsel eindigt op -ase. Er zijn 2.500 tot 3.000 verschillende soorten enzymen bekend, maar dr. Mercola denkt dat er nog zeker 50.000 andere soorten nog niet zijn ontdekt.

Veel enzymen zijn betrokken bij het verteringsproces; ze breken voedsel af tot kleinere moleculen die gemakkelijker worden verteerd, opgenomen en verwerkt. In het algemeen helpen proteasen proteïnen te verteren, grotendeels in de maag. Lipasen in de darm helpen vet te verteren, terwijl sucrasen voor suikers bestemd zijn, amylase koolhydraten verwerkt, beginnend met het speeksel in de mond, en cellulase helpt vezels af te breken. Er zijn klassen enzymen die antioxiderende en anti-inflammatoire bescherming bieden. Verder zijn er andere enzymen die ons immuunsysteem ondersteunen. Het leeuwendeel van de enzymen wordt geproduceerd in de alvleesklier en is betrokken bij een grote verscheidenheid aan activiteiten in het lichaam, zoals energieproductie, hormoonregulatie, het transporteren van voedingsstoffen in (en afvalstoffen uit) de cellen, het bestrijden van infecties en het verhogen van de efficiëntie in zuurstofgebruik.

Er zijn endogene enzymen die in het lichaam worden geproduceerd en exogene enzymen, die via voeding moeten worden geleverd. Een aantal processen zijn van invloed op de productie en activiteit van de essentiële enzymen. Het is een spijtig feit dat de natuurlijke productie van enzymen al begint af te nemen na het begin van je twintiger jaren. Tegen de tijd dat iemand zijn zeventigste bereikt, produceert hij nog maar een derde van het totaal aantal enzymen dat men nodig heeft. Dit gecombineerd met de teruglopende productie van zoutzuur in de maag, maakt dat het verteringsproces met de jaren een steeds grotere uitdaging wordt. Onze interne PH en lichaamstemperatuur kunnen een positieve of negatieve invloed hebben op de enzymfunctie.

Verhitting boven 46 graden celsius denatureert en inactiveert de enzymen die normaal gesproken rijkelijk aanwezig zijn in ons voedsel. Het merendeel van de bewerkingstechnieken vernietigt ook natuurlijke enzymen en het is een treurig feit dat meer dan 90% van het eten dat door Amerikanen wordt gekocht, bewerkt is. Hoe langer voedsel wordt geconserveerd, des te meer enzymen zijn gedenatureerd. Ook is vastgesteld dat bepaalde farmaceutische medicijnen onze enzymen uitputten.

Veelvoorkomende tekenen van een tekort aan verteringsenzymen zijn slechte spijsvertering, slechte opname van voedingsstoffen, brandend maagzuur, opgeblazen gevoel, krampen, gasvorming en obstipatie - met andere woorden: ellende. Mensen die een eetpatroon hebben met weinig enzymen lopen een veel groter risico om aan te komen en obesitas te ontwikkelen.

Rauw voedsel, vooral voedingsmiddelen die ontkiemd zijn, zijn rijk aan enzymen en nemen een groot gedeelte weg van de noodzaak van het lichaam om zijn eigen enzymen aan te maken. Onlangs las ik dat het wordt aangeraden om 75% van de verteringsenzymen uit ons eten te halen. Avocado's, ananas, druiven, papaya, kiwi's, kokosnoot en olijfolie zijn heerlijke powerfoods vol enzymen. Door het consumeren van minder calorieën en het beter kauwen van ons voedsel kunnen we onze enzymlevels een boost geven. Orale toediening van enzymen heeft een gunstig effect in gevallen zoals lactose-intolerantie, alvleesklierinsufficiëntie en problemen met de spijsvertering.

Voor de vorm heb ik de activiteit van enzymen extreem gesimplificeerd. In realiteit is dit proces veel complexer en zijn er veel meer elementen bij betrokken, zoals cofactoren, co-enzymen, substraten, thermodynamica en modulatie. Maar wat je vooral moet weten voor je gezondheid is dat je enzymen nodig hebt.

Sunwarrior Enzorb is een plantaardig verteringsenzym met de beste grondstoffen, hoogste zuiverheid, meeste activiteit en breedste diversiteit verpakt in een ultrabeschermende glazen fles. Veel van de enzymen op de markt zijn verkrijgbaar in de vorm van tabletten, waarbij veel hitte en hoge druk vrijkomt, waardoor een groot percentage denatureert. Enzorb zit in capsules en behoudt daardoor zijn bioactiviteit. De werking van het product wordt nog sterker door een toegevoegde klinisch bewezen combinatie van enzymextracten en een fermentatieproces. Het is niet verdund met vulstoffen of inerte ingrediënten. Voed je spijsverteringsysteem met Enzorb!Gepost in: Voeding